Magazyny żywności

Każdy zakład, zajmujący się produkcją czy magazynowaniem żywności, musi funkcjonować w oparciu o szereg zasad dotyczących higieny na jego terenie. Wejście zabezpieczające to też maty odkażające (dezynfekcyjne) to jeden z elementów bezpieczeństwa. Zasady te określone są poprzez system GHP (Dobra Praktyka Higieniczna). O tym, czy na terenie danej placówki żywność będzie przechowywana w warunkach zapewniających jej trwałość i bezpieczeństwo, decydują ludzie, dlatego należy starannie przeszkolić pracowników magazynu w kwestii sposobów czyszczenia i i dezynfekcji pomieszczeń. Instrukcję najlepiej jest powiesić na ścianie w każdym pomieszczeniu magazynu.

Na szczęście dziś dostępnych jest bardzo wiele skutecznych środków, które pomagają walczyć z grzybami czy bakteriami, ale przede wszystkim zapobiegają ich przedostawaniu się do magazynów i dalszemu namnażaniu. Przykładem może być ozonowanie, stosowane powszechnie w celu usunięcia nieprzyjemnych zapachów, bakterii, wirusów, grzybów, roztoczy czy alergenów.

Oczywiście jednak lepiej jest zapobiegać przedostawaniu się ich do magazynów, niż z nimi walczyć. Jedną ze skutecznych metod zapobiegających wnoszeniu zanieczyszczeń do magazynów żywności są natomiast maty dezynfekcyjne. Należy je umieścić przy wejściu do magazynu – w miejscu tym spełniają podwójną, bardzo istotną role, bo dezynfekują zarówno podeszwy obuwia pracowników magazynu, ale też koła pojazdów, np. wózków, na których wwożone są palety, pudełka czy worki z produktami. Obuwie i opony stanowią wręcz siedlisko bakterii, grzybów i wirusów, które bytują w zanieczyszczeniach na ulicach/ ścieżkach. Roznoszą się po powierzchniach błyskawicznie, tymczasem żywność to kategoria produktów, wobec której nie można mieć jakichkolwiek zastrzeżeń związanych z bezpieczeństwem.

Maty są proste w użytkowaniu – wystarczy nasączyć je specjalnym płynem do dezynfekcji, który zwilża powierzchnie butów i kół, niwelując bytujące na nich drobnoustroje. Maty powstały w odpowiedzi na szczególne potrzeby właśnie takich miejsc, jak magazyny żywności i są w nich z powodzeniem wykorzystywane. Stanowią idealne uzupełnienie codziennych starań personelu o możliwie jak najbardziej sterylne warunki na terenie magazynu. Aby docenić ich przydatność, wystarczy zastanowić się, ile razy każdego dnia próg magazynu przekraczają jego pracownicy i ile w tym czasie zarazków mogą wnieść na jego teren.

TAGI: Maty w zakładzie produkcyjnym, maty na ptasią grypę, skuteczna dezynfekcja wejścia,